У відповідь на вчорашнє повідомлення ПАТ «ЦЕНТРЕНЕРГО» на їх сторінці у Facebook про призупинення з сьогоднішнього дня постачання електричної енергії ТОВ «ЮНАЙТЕД ЕНЕРДЖІ» через борги,

ТОВ «ЮНАЙТЕД ЕНЕРДЖІ» повідомляє, що немає боргів перед ПАТ «ЦЕНТРЕНЕРГО» за фактично поставлений обсяг, а сума фактичної переплати станом на сьогодні складає 149 млн.

У січні 2021 ПАТ «ЦЕНТРЕНЕРГО» порушив умови взятих за себе зобов’язань щодо поставки електричної енергії ТОВ «ЮНАЙТЕД ЕНЕРДЖІ» за договорами від 29 грудня 2020 року. Загальний непоставлений обсяг у січні складає 998 100 МВт. год.

Вже з першого дня поставки базове навантаження на 1 год постачання було зменшено ПАТ «ЦЕНТРЕНЕРГО» в односторонньому порядку до 1 500 МВт. год. з узгоджених 2500 МВт. год., з 7 січня до 800 МВт. год, що у три рази менше узгодженого обсягу.

В свою чергу ТОВ «ЮНАЙТД ЕНЕРДЖІ» ще до першого дня поставки було виконано взяті на себе зобов’язання щодо сплати гарантійних платежів на загальну суму понад 1,4 млрд. грн., що підлягали зарахуванню в рахунок останнього місяця поставки (березень 2021).

Попри порушення ПАТ «ЦЕНТРЕНЕРГО» умов договорів ТОВ «ЮНАЙТД ЕНЕРДЖІ» і надалі здійснювали оплати, станом на сьогодні має місце переплата фактично поставленого обсягу.

У разі невиконання однією із сторін у зобов’язанні свого обов’язку або за наявності очевидних підстав вважати, що вона не виконає свого обов’язку у встановлений строк (термін) або виконає його не в повному обсязі, друга сторона має право зупинити виконання свого обов’язку, відмовитися від його виконання частково або в повному обсязі.

Дії ПАТ «ЦЕНТРЕНЕРГО» щодо обмеження постачання електроенергії ТОВ «ЮНАЙТЕД ЕНЕРДЖІ» з сьогоднішнього дня є грубим порушенням договірних зобов’язань.

04.03.2021р.