Станом на 1 березня 2021 року ПАТ «ЦЕНТРЕНЕРГО» мало заборгованість перед ТОВ «ЮНАЙТЕД ЕНЕРДЖІ» за чинними договорами купівлі-продажу електричної енергії на ринку двосторонніх договорів на суму 180 млн грн.

2 березня 2021 року між керівництвом ТОВ «ЮНАЙТЕД ЕНЕРДЖІ» і новопризначеним в.о. керівника ПАТ «ЦЕНТРЕНЕРГО» відбулася телефонна розмова, у ході якої останній звернувся з проханням наблизити платіж ТОВ «ЮНАЙТЕД ЕНЕРДЖІ» в рамках договорів купівлі-продажу електричної енергії на ринку двосторонніх договорів між сторонами на суму 100 млн грн. мотивуючи таке прохання браком коштів у ПАТ «ЦЕНТРЕНЕРГО» для виплат заробітних плат своїм працівникам.

Попри порушення договірних зобов’язань з боку ПАТ «ЦЕНТРЕНЕРГО», вказаний платіж ТОВ «ЮНАЙТЕД ЕНЕРДЖІ» було здійснено у цей же день.
Після надходження грошових коштів на рахунок ПАТ «ЦЕНТРЕНЕРГО», керівництво останнього припинило будь-які комунікації із менеджментом ТОВ «ЮНАЙТЕД ЕНЕРДЖІ» та почало поширювати відверто маніпулятивні дописи у мережі.

4 березня 2021 року о 9:36 (тобто за декілька хвилин до закриття «торгових воріт» на РДД) ПАТ «ЦЕНТРЕНЕРГО» анулювало торговий графік в системі MMS НЕК «УКРЕНЕРГО», чим порушило умови договору, об’єм поставок за цей день був виставлений ним на продаж на ринку РДН. Перенесення такого об’єму пропозиції з ринку двосторонніх договорів в сегмент оптового ринку РДН порушило баланс попиту і пропозиції й призвело до обвалу цін на ринку. Внаслідок цього інші учасники ринку, в тому числі державні компанії, не змогли повністю реалізувати об’єми електроенергії по запланованій ціні і були вимушені продавати її на інших сегментах ринку.

Окрім цього, безвідповідальні дії новопризначеного керівництва ПАТ «ЦЕНТРЕНЕРГО» призвели до того, що й самому ПАТ «ЦЕНТРЕНЕРГО» довелося продавати електроенергію дешевше, ніж за договором з ТОВ «ЮНАЙТЕД ЕНЕРДЖІ».

Станом на 05 березня 2021 року ТОВ «ЮНАЙТЕД ЕНЕРДЖІ» має переплату по фактично поставленому обсягу за договорами купівлі-продажу електричної енергії на ринку двосторонніх договорів з ПАТ «ЦЕНТРЕНЕРГО» на суму 148 млн грн.

У випадку, якщо ПАТ «ЦЕНТРЕНЕРГО» продовжить дестабілізувати ситуацію та порушувати взяті на себе договірні зобов’язання перед ТОВ «ЮНАЙТЕД ЕНЕРДЖІ», ми будемо вимушені звернутися до суду з вимогами до ПАТ «ЦЕНТРЕНЕРГО» поставити оплачений, але непоставлений обсяг електричної енергії, стягнення штрафних санкцій, відшкодування збитків.

05.03.2021р.